Co se tyce jidla, muzeme nacrtnout typicky den:
Snidane: chapati (jednoducha opecena placka z mouky), casteji vsak bohatsi parantha (vetsi skladana az listova placka, mezi listy muze byt aloo-brambora, onion, paneer-syr nebo mix veg.), s pickle-nejcasteji mango chutney (paliva, svezi omacka nastudeno). Casto dostupna je zapadni alternativa: palacinky, z nichz mame nejradsi banana pancake, popripade combo-bomby jako banana-nutella pancake.
Obed: Dal fry & chapati/rice (nejtypictejsi indicka omacka zalozena na lusteninach-cocka, chickpeas, hodne a dobre korenena, placek co se do nas vejde, posledne to bylo 15 kousku)
Vecere: zde se to ruzni, vetsinou nejake curry/masala (znamena obecne "smes koreni"), bud s chicken, mutton (jehneci), veg. nebo paneer (syr), opet chapati. Casto tzv Thali-od slova "talir"-od kazdeho neco: nekolik chapati/ryze, dal, curry a curd (podmasli). Caste je i Chicken/Veg. Byriani (vlastne rizoto). V oblastech se stredoasijskym obyvatelstvem (Ladakh, Lahaul, Dharmsala) to byly casto Momos (pirohy plnene veg/paneer/mutton/chicken), Thukpa (polivka), ci Chowmein (smazeny cinsky nudle). Pro otrle pak k piti Lassi (salty/banana/mango), nakysly mlecny napoj na bazi jogurtu nebo podmasli. A samozrejme mlecny, sladky a koreneny Chai.
Za odmenu ze jste docetli az sem prichazi slibena fotoserie!
Cukrarna v Shimle, muzete videt prikladnou pripravu Chai
S holkama Polkama na pivku v Jispe. V pozadi rozvodneny tok. "Oh, such a beautiful disaster"
2x Thukpa, 1x Mutton Momos, 3x Chai v Manali.
Save Tibet Chai@rooftop Tara Cafe, Dharamsala.
"Another 5 chapati, please!" Nadrazni zranice v Pathankotu.
Smazime karty cekajic na pozdni snidani. Dnes dopoledne, Amritsar.
Bože bože já chci taky!!!! ááááááá :):):) to musí bejt tak dobrý!...mám pár dotazů. Je Chai něco jako "masala" v českejch čajovnách? S kardamonem a tak.. Proč je Lassí pro otrlé? Dyť to je taková lahoda, která musí chutnat i děcku..nebo že by to dělalo neplechu v bříšku z toho syrovýho mlíka? A nechcete tam pobrat nějaký receptíky? Třebas Dal by se možná dal zkusit i dom...;)
OdpovědětVymazatA krásný nádobí na "Another 5 chapati, please!"...
OdpovědětVymazatje zvláštní, že nikde "místní" kuchyně nechutná tak, jako v "místě" - i když to vaří domorodec ze stejných ingrediencí někde jinde, je to prostě míň chutné. Snad je to vzduchem, vůní v ovzduší nebo nádobím....V Itálii typický příklad Spageti s olivovým olejem a česnekem a pepřem (nic jinýho), ale - tam pochoutka a v Česku takový to ...hm..dobrý...Asi to tak bude i s indickými dobrůtkami, i když za pokus by to stálo, tak musíte dovést nějaké pochutiny a to připravit indický večer. Už se těším.
OdpovědětVymazatDiky, Kubíku, konečně jsme se dočkali vděčného kulinářského tématu! A zdá se, že si tamní prazvláštní krmě hojně užíváte. Tak ať vaše mikroflory všechna ta koření a smetany zvládají!
OdpovědětVymazatJeště mám dotaz k fotce "2x Thukpa, 1x Mutton Momos, 3x Chai v Manali". V Indii se jí levou rukou nebo to Honza s Dankem jen tak zkoušejí? Či je to optický klam?
A jak jste se zase sešli s holkama Polkama? Teda jestli jsou to pořád ty samé jako na přednášce Dalajlámy? Nebo se jich tam po Indii potuluje víc?
Zdravím z podzimně sluníčkové Prahy!
Masala vs. Chai-ano, je to to same. Masala znamena "smes koreni", Masala tea znamena koreneny caj=Chai.
OdpovědětVymazatV Lassi je nedesinfikovana voda-pokud byste nepili mistni vodu, nepijte ani Lassi. Navic kluci stale moc neveri mistnim mlecnym vyrobkum:)
Levou rukou se tady neji, presne receno je to velke faux-pas. Leva ruka je pouzivana na neciste veci jako myti nohou a taky namisto toaletniho papiru. Ji se tak vylucne pravou, stejne jako podava ruka, penize a vubec vsechno mezi lidma.
Holky Polky-porad ty same, to je stara fotka.
Brácha vzkazuje že musíte ochutnat "tikka chicken masala", že prej je to nejlepší jídlo, co kdy jedl (a to ho jedl v indický restauraci na Vinohradech:))...pak byste mohl vyzkoušet českou verzi a porovnat;)
OdpovědětVymazat