Stránky

26. srpna 2012

Jidlo

Prichazi oblibeny prispevek o jidle. Prvotni nadseni po sestupu z Lenina postupne vystridal pocit ze je to jaksi porad na jedno brdo: saslik, plov, lahman, dokolecka dokola. Ale kdyz se clovek zasnazi, sezenou se i jiny dobroty, takze to nakonec takova tragedie neni:) Misi se tu typicky stredoasijske zaklady (hooodne masa, zejmena tucnyho skopovyho-"mutton overdose" pise Lonely Planet a je to pravda, taky zazivame), turecka kuchyne (coz vlastne taky pochazi historicky odsud), vliv SSSR (chut typu "skolni jidelna"), s nekolika malo vylety dale na vychod (skopovo-cibulova kapsa samsa~indicka samosa). Takze hura na to:

zaciname zvolna, melouny po ceste Buchara-Urgench. Dost dobry, zejmena jako lehky obed spolu s vinem a dalsim ovocem.
 Lahman. Nudle, bud jako spagety, nebo jako zaklad polivky. V polivce mi prijdou chutnejsi, protoze do toho daj navic ruzny koreni. A studeny zeleny caj. Kdesi ve Ferganske doline po ceste Os-Taskent
 Manti, masem/cibuli, obcas bramborama plnene testovinove kapsy, v jidelnicce na Karvon Bazaru v Buchare
 Plov. Tenhle byl asi nej - Bucharsky s mrkvi, rozinkama a cizrnou.
 Vsudypritomny saslik, skopovy, tu s grilovanymi rajcaty coz bylo supr.
 Hruzne obrovsky kokosovy zakusek pri prijezdu do Chivy
 Decka nesou z trhu v Chive strouhanou (korenenou) mrkev (taky jsme si dali, plus dalsi smes s lilkem, mnam)


Objev poslednich dnu, Shuit Ashi (?), studene zelene spagety s chuti po okurce, s teplym bramborem a masem
A nakonec tandur pec na chleba, v provozu...opet v Chive. Cau a kdo to ctete, napiste nam komentar at vime ze to ma smysl:) 

4 komentáře:

  1. no tak na jídelní článek se samozřejmě ozvat musim.. a na jedný fotce je dokonce i honza?! :) většina toho vypadá dost dobře, i když si umim představit, že rozkousat a spolknout tučný skopový může bejt celkem fuj. ale hezký hezký, tandur bych chtěla někdy vidět naživo. a prosimvás kluci vypadáte jak křováci, to vás doma nenaučili se holit?! ;)

    OdpovědětVymazat
  2. MaT Tuchomerice27. srpna 2012 v 3:47

    No, tentokrát to nevypadá na bůhvíjaké lahůdky, těch mrkví, lilků a nudlí se asi člověk rychle přejí, o skopovém jako o téměř jediné možnosti pro masožravce ani nemluvím.
    Kubíku, opět mi připadá - jako když jste byli v Indii - že splýváš s okolím (začínáš trochu vypadat jako domorodec).

    OdpovědětVymazat
  3. Jako zpráva o stavu civilizace teda nic moc. No, ale hezky papejte, tohle vám maminky doma nenavaří... Ono kdoví, jestli navaří vůbec něco, protože možná, že ňáký domorodce ani doma chtít nebudou.

    OdpovědětVymazat
  4. Ještě že nezapomněli jíst příborem.

    OdpovědětVymazat