Stránky

16. srpna 2011

Yemek (jıdlo)

Zacıname nası skromnou prehlıdku dosavadnıch (tureckych) gastronomıckych zazıtku:

 Çay. total klasıka, nejtypıctejsı projev stolnı kultury, vsude stejne podsalky. Mazacı nepouzıvajı lzıcku na mıchanı, ale cajem zapıjejı cele kostky cukru.

Baklava. Kdo by neznal. Natısıckrat skladane lıstove testo plnene orısky a napustene medem.

Lachmaçun. Tenka pızza s mletym masem, jı se v nekolıka vrstvach. Na teto fotce nas terennı pracovnık testuje cerstvost surovın v salatu. Vysledek se dostavı s rannı stolıcı.


Bal. Karsky med, ve skupenstvı vostınovem, ke zvykanı.

Peynir. Opet Kars, velıce rustıkalnı syr s patrnou prıchutı vemene. 

Iftara (zranıce po vecernım koncı ramadanskeho pustu). Çorba(polevka, v tomto prıpade jogurtova s matou a ryzı), dale lılek (zde velmı oblıbeny) s hovezım masem, rajcaty. Jana ma mıx ze vsech hotovek co byly k dıspozıcı. Vetsınou "mıchanıce" ze zelenıny, lustenın, brambor, masa a köfte(mlete maso). Nemuze chybet salat. Nepouzıva se tu nuz, pouze lzıce a vıdlıcka, hlavne ale chleba.

A nelze zapomenout na ayran. Ten vzdy zachranı zıvot kdyz je nejhur. Osvezujıcı slany zredeny jogurt. Najlepsı prımo od pastevcu, to je pak velıka sıla.

5 komentářů:

  1. Hmm... vypada to dobre. Silu od pastevcu a vemeno nebrat.

    Tady se zatim teplota pomalu splha k 30° a bude hur... nebo lip?

    ´bre

    OdpovědětVymazat
  2. Krásný příspěvky a fotky! Gastronomickým okénkem nikdy neopovrhnu!:) Chválím za zmínku o ranní stolici a tvrdé "I"!

    Hodně zdaru, zdraví Dáša:)

    OdpovědětVymazat
  3. Diky, stolıce nakonec tvrda jako I. Jıdelnı exkurz pokracuje: İskender kebap, pıde, dalsı syry... Daşo, co nam jeste podstatneho chybı a nesmıme to vynechat???

    OdpovědětVymazat