Zacıname nası skromnou prehlıdku dosavadnıch (tureckych) gastronomıckych zazıtku:
Çay. total klasıka, nejtypıctejsı projev stolnı kultury, vsude stejne podsalky. Mazacı nepouzıvajı lzıcku na mıchanı, ale cajem zapıjejı cele kostky cukru.
Baklava. Kdo by neznal. Natısıckrat skladane lıstove testo plnene orısky a napustene medem.
Lachmaçun. Tenka pızza s mletym masem, jı se v nekolıka vrstvach. Na teto fotce nas terennı pracovnık testuje cerstvost surovın v salatu. Vysledek se dostavı s rannı stolıcı.
Bal. Karsky med, ve skupenstvı vostınovem, ke zvykanı.
Peynir. Opet Kars, velıce rustıkalnı syr s patrnou prıchutı vemene.
Iftara (zranıce po vecernım koncı ramadanskeho pustu). Çorba(polevka, v tomto prıpade jogurtova s matou a ryzı), dale lılek (zde velmı oblıbeny) s hovezım masem, rajcaty. Jana ma mıx ze vsech hotovek co byly k dıspozıcı. Vetsınou "mıchanıce" ze zelenıny, lustenın, brambor, masa a köfte(mlete maso). Nemuze chybet salat. Nepouzıva se tu nuz, pouze lzıce a vıdlıcka, hlavne ale chleba.
A nelze zapomenout na ayran. Ten vzdy zachranı zıvot kdyz je nejhur. Osvezujıcı slany zredeny jogurt. Najlepsı prımo od pastevcu, to je pak velıka sıla.
Hmm... vypada to dobre. Silu od pastevcu a vemeno nebrat.
OdpovědětVymazatTady se zatim teplota pomalu splha k 30° a bude hur... nebo lip?
´bre
Děkujůůů.
OdpovědětVymazatrado se stalo!
OdpovědětVymazatKrásný příspěvky a fotky! Gastronomickým okénkem nikdy neopovrhnu!:) Chválím za zmínku o ranní stolici a tvrdé "I"!
OdpovědětVymazatHodně zdaru, zdraví Dáša:)
Diky, stolıce nakonec tvrda jako I. Jıdelnı exkurz pokracuje: İskender kebap, pıde, dalsı syry... Daşo, co nam jeste podstatneho chybı a nesmıme to vynechat???
OdpovědětVymazat